در زمینی به مساحت ۸۲۰۰ متر جنب دریاچه چیتگر ظرف سه سال ۱۱۳۱ اصله درخت قطع شده و این پهنهی سبز کاملا از میان رفته است و این زمین قرار است به یادمانی برای شهید قاسم سلیمانی تبدیل شده و در آن ساختوسازی گسترده صورت بگیرد!
دوندگان، دوچرخهسواران و همه کسانی که برای تعطیلات آخر هفته سری به پارک چیتگر میزنند چند وقتی است که نگران وضعیت درختان این پارک هستند. نصب برخی بنرها و اطلاعیهها هم به این نگرانی اضافه کرده و خیلیها گمان میکنند که ممکن است این پهنهی سبز غربی تهران کمکم از روی نقشه پاک شود. اگرچه در پیامهای اطلاعرسانی به مردم گفته شده که درختان این جنگل آفتزده هستند و به زودی با گونههای سالم جایگزین میشوند اما اطلاعات رسیده به دست ما نشان میدهد که چیزی فراتر از آفت سوسکپوستخوار در حال نابودی درختان چیتگر است.
تنها در یک مورد و در زمینی به مساحت ۸۲۰۰ متر جنب دریاچه چیتگر ظرف سه سال ۱۱۳۱ اصله درخت قطع شده و این پهنهی سبز کاملا از میان رفته است. با توجه به تصمیمهایی هم که در شهرداری تهران گرفته شده معلوم است که خبری از کاشت درخت جدید نیست و این زمین قرار است به یادمانی برای شهید قاسم سلیمانی تبدیل شده و در آن ساخت و سازی گسترده صورت بگیرد!
دستاندازی شهرداری تهران و ستاد بازسازی عتبات عالیات روی اراضی چیتگر
اراضی چیتگر در غرب تهران در دهه ۴۰ به عنوان اراضی ملی اعلام و خیلی زود به عنوان یک پارک دستکاشت انتخاب و پروژهی کاشت درختان در آن شروع میشود.
از سال ۱۳۶۷ نگهداری و بهرهبرداری از این پارک به سازمان جنگلها و مراتع سپرده میشود اما از همان سالها تا ۱۴۰۰ میان منابع طبیعی و شرکتی وابسته به بنیاد شهید که حق بهرهبردای و انتفاع از پارک را بدون آسیب زدن به آن بر عهده داشته دعوایی حقوقی در میان بوده. در نهایت اما در سال ۱۴۰۰ حق بهرهبرداری و نگهداری از پارک چیتگر به شهرداری تهران منتقل میشود.
این واگذاری البته اصلا به معنی این نیست که شهرداری یا هر نهاد دیگری در این اراضی میتواند پوشش گیاهی و درختان آن را قطع کند. همچنین طبق قانون قطع درختان سالم ممنوع بوده و درختان آفتزده هم حتما با کاشت نهال جایگزین اجازه قطع پیدا میکنند. چنانکه در همین مدت هم در محوطه پارک چیتگر بنرهای متعددی به شهروندان اطلاع میداد که به زودی درختان آفتزده با نهالهای جدید جایگزین میشوند.
اما در این میان و یکباره شهرداری تهران با قطع ۱۱۳۱ اصله درخت، زمینی ۸۲۰۰ متری را در اختیار سازمان بازسازی عتبات عالیات قرار داد تا در آن یادمانی برای شهید قاسم سلیمانی ساخته شود. یادمانی که اطلاعات کمی از جزئیات آن در دست است و نمیدانیم چه میزان از این ۸۲۰۰ متر برای یادمان در نظر گرفته شده و کاربری بقیهی آن چیست!
اما هرچه که هست ستاد عتبات از شهریور ۱۳۹۹ پیگیر دریافت زمینی از شهرداری تهران برای ساخت یادمان شهید سلیمانی بوده و نهایتا در خرداد ۱۴۰۰ زمینی به وسعت ۸۲۰۰ متر که درختهای آن پیشتر از سوی شهرداری قطع شده بود به آنها واگذار میشود و این ستاد هم تتمهی ۱۳ اصله درخت باقی ماندهی آن را قطع و شروع به ساخت و ساز در این زمین میکند.
در همهی نامهنگاریهایی که برای دریافت این زمین از زمان شهرداری حناچی تا زاکانی موجود است یک نام به چشم میخورد: محمد جلالمآب! فردی که با فرمان محمد مخبر به عنوان رئیس سازمان بازسازی عتبات عالیات انتخاب شده و حالا پایش به پروندهی باز شده که اتهامات آن قطع درختان و تصرف عدوانی زمین است.
تبرئه قاتلان ۱۱۳۱ اصله درخت بعد از دوبار محکومیت
قطع ۱۱۳۱ اصله درخت در اراضی چیتگر اما موضوعی نیست که بتوان به راحتی از آن عبور کرد. حتی با وجود برخی رپرتاژهای خبری در رسانه ها که اساسا کاشت درخت در این اراضی اشتباه بوده و موضوعاتی از این دست هم نمیتوان این پاکتراشی را نادیده گرفت. برای همین اداره کل منابع طبیعی استان تهران در آبان ماه ۱۴۰۱ شکایتی را در دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۷ تهران که به امور مربوط به انفال و زمینخواری میپردازد مطرح کرد.
بر اساس مستندات موجود این دادسرا نهایتا برای شهرداران وقت ناحیه ۲۲ تهران و معاونین آنها کیفرخواست صادر کرد. همچنین در شعبه ۱۰۵۹ دادگاه کیفری دو تهران مجتمع قضایی کارکنان هم این پرونده بررسی و منجر به صدور حکم محکومیت برای شهرداران و معاونین آنها شد. در حکم دادگاه کارکنان دولت متهمان ردیف اول، دوم و سوم پرونده (بهمن رفیعی، حسین مرادی، سید عیسی احمدی) به سه سال حبس و جبران خسارت به سبب ارتکاب بزه قطع درختان و متهمان ردیف دوم، چهارم و پنجم (حسین مرادی، حسین محمدپور زرندی، ابوالقاسم مولائی) علاوه بر رفع تصرف به تحمل یکسال حبس به دلیل تصرف عدوانی محکوم شدند. همچنین «شرکت آویزه سبز ایران» هم به عنوان یکی از مجریان قطع این درختان در این پرونده به جبران خسارت و پرداخت جزای نقدی در حق صندوق دولت محکوم میشود.
نهایتا اما شعبه ۱ دادگاه تجدیدنظر استان تهران حکم به برائت همهی متهمین داد! مستشاران شعبه ۱ دادگاه تجدیدنظر تهران «محمدرضا افشاری منفرد» و «ادریس دانشور» در حکم خود اعلام کردند که اتهام تصرف عدوانی زمینهای چیتگر برای آنها اثبات نشده و در مورد اتهام قطع درختان هم در حکم نوشتهاند که کارشناسان توانایی تشخیص درخت بیمار از سالم را نداشته و از این رو عدد اعلام شده برای آنها محرز نیست! نکتهی مهم دربارهی این حکم دادگاه تجدیدنظر این است که قاضی حاضر به امضای این حکم نشده و دو مستشار آن را امضا و حکم به تبرئه متهمان دادهاند.
جعل اسناد دولتی توسط شهرداری تهران در پروژه یادمان سردار سلیمانی
تبرئه متهمان این پرونده در حالی صورت گرفته که در جریان این نقل و انتقالات اتفاقات مهم دیگری هم رخ داده است.
از جمله اینکه در زمان انجام توافقات بین شهرداری و سازمان منابع طبیعی کتابچهای تنظیم شد که یک نسخه آن در شهرداری و یک نسخه در سازمان منابع طبیعی بود و در آن دربارهی همهی اراضی و نحوهی بهرهبرداری از آن تصمیمگیری شده است.
در حال حاضر صفحه ۲۷۶ نسخه شهرداری تهران، این کتابچه با امحای نسخه قبلی به صفحه جدید ناشیانه تغییر کرده که در آن اعلام و پیشبینی شده که این اراضی به طرح یادمان شهید سلیمانی اختصاص یابد.
این در حالی است که کتابچه در تاریخ ۱۳۹۹/۰۷/۰۵ تنظیم شده و سازمان بازسازی عتبات عالیات از ۱۳۹۹/۰۸/۱۴ شروع به نامهنگاری و پیشنهادهای زمینهای مختلف برای این امر میکند.
یعنی در نسخه اصلی هیچ اشارهای به یادواره سردار سلیمانی نشده است و شهرداری این قسمت را جعل کرده است. موضوعی که در صورت بررسی میتواند در دستهی جعل اسناد دولتی دستهبندی شود.
تفهیم اتهام جلالمآب و اتهام تصرف عدوانی ستاد عتبات
حسب اطلاع ما و بر اساس مدارک موجود محمد جلالمآب اردیبهشت ماه امسال در شعبه ۵ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب ناحیه ۳۷ تفهیم اتهام شده و نامبرده و شهرداران و مدیران شهرداری وقت منطقه ۲۲ تهران با صدور قرار تامین آزاد هستند.
نکته ی مهم دیگر در این پرونده علاوه بر قتلعام ۱۱۳۱ اصله درخت موضوع واگذاری زمین از سوی شهرداری تهران به سازمان بازسازی عتبات است که در آن اتهاماتی چون تصرف عدوانی و جعل اسناد دولتی در حال بررسی است.
این به جز حواشی فراوانی است که ساخت و ساز عظیم در این منطقه بدون دریافت پروانه ساخت به راه انداخته و واکنش برخی اعضای شورای شهر تهران را هم در پی داشته است.
تهران در سالهای اخیر ناملایماتی بسیاری را تجربه کرده است. نگاهی به نقشهی هوای این کلانشهر و مقایسه سال به سال آن نشان میدهد که چگونه در پی تصمیمات اشتباه و خودخواهانه وسعت فضای سبز آن کم و کمتر شده و جای خود را به ساخت و سازهای عظیم با منفعت شخصی برای تعداد محدودی داده است. در این میان تنها دلگرمی مردم به اندک مقاومتهایی است که در این مسیر در برابر زیادهخواهیها صورت میگیرد. اما گاهی دیده میشود که چنین مقاومتهایی هم در کار نیست. درست مثل وقتی که میبینیم ۱۱۳۱ اصله درخت قربانی میشوند و بعد قاتلان آنها به راحتی تبرئه میشوند!